QUIS UT DEUS ?!

ponedeljek, 11. maj 2015

FELIX IN ELISABETH LESEUR, PROSITA ZA NAS!

Image result for elisabeth leseur




Ilustracija 2: Felix Leseur, + 1950


Felix in Elisabeth Leseur sta bila krščena in vzgojena kot Katoliačna, a sta vero izgubila. Felix je bil zdravnik in urednik enega najbolj protikatoliških časopisov v Parizu.

Bog ji nima dal otrok, zato sta imela veliko časa za potovanja po svetu. Felix je hotel uničiti še zadnjo sled Katoliške vere pri svoji ženi in ji je dal brati Bogokletno knjigo Renana o Jezusovem življenju. A dosegel je ravno nasprotno. Elisabeth je spregledala lažnivost Renanovih trditev ter se zopet oklenila Katoliške vere. Felix je postal zato verbalno agresiven. Norčeval se je in bil nesramen. Elisabeth je vse to opisovala v svojem dnevniku.

Molila je za svojega moža in njegovo spreobrnjenje. Nekoč sta šla tudi v Lurd, kjer je molila zanj. Felix je pa doživel pravi šok, ko je videl, kako je bil težko bolan človek vesel on dobre volje, kljub temu, da ni ozdravel.

Elisabeth je zbolela in 3. maja A.D. 1914 umrla v Felixovem naročju. Še prej mu je povedala, da se bo spreobrnil in postal dominkanski pater. Felix je bil prepričan, da je to bila zgolj predsmrtna blodnja. A ko se je nekaj po ženini smrti vozil s prijateljem z avtom, je začutil tako močno navzočnost Elisabeth, da je osupnil in se spraševal, kaj bi to bilo. V njem se je spet začela prebujati vera v Božji obstoj in neumrljivost človekove duše. V Paray-le-Monialu je doživel Elisabethino navzočnost še močneje.

Elisabeth ga je navdihnila, da naj gre v Lurd. Tu ga je dobri Bog po ženini molitvi tako prežel, da se hipoma spreobrnil, šel domov in se spovedal dominikancu, patru Janvierju. Prejel je sv. obhajilo, a bil razočaran, ker ni občutil Božje bližine tako, kot v Lurdu. Elisabeth mu je razložila, da njegovi občutki niso pomembni, temveč samo njegova služba Jezusu Kristusu.

Tradicija v Cerkvi je vedno učila, da naši občutki in čustva niso odločilni, temveč naša volja, ko ljubimo Boga iz ljubezni do Njega samega in ne iz ljubezni do sebe.

A.D. 1919 je Felix vstopil v noviciat dominikancev in bil A.D. 1923 posvečen v duhovnika. Prerokba njegove žene se je dobesedno izpolnila. Izdal je ženin dnevnik v knjižni obliki in po njegovi zaslugi se je začel A.D. 1955 postopek za njeno beatifikacijo, njega je pa Jezus že pet let prej poklical v Večnost.



FELIX IN ELISABETH LESEUR, PROSITA ZA NAS! HVALA VAMA!