QUIS UT DEUS ?!

ponedeljek, 16. januar 2017

DEVETDNEVNICA K NAŠI GOSPE DOBREGA USPEHA (25.jan.-02.febr.)

Dejanje kesanja        

(molimo vsak dan)

Verujem v Boga: o, Gospod, pomnoži mojo vero.
Zaupam v Boga: o, Gospod, povečaj moje upanje.
Ljubim Boga: o, Gospod, razvnemi mojo ljubezen.
Zelo mi je žal, da sem žalil Tebe, o moj Bog: okrepi moje kesanje.
S pomočjo Tvoje milosti in močne podpore blažene Marije Dobrega uspeha obljubljam, da ne bom več grešil.
Gospod, imej sočutje in usmiljenje z menoj.  Amen.

Molitev

(molimo vsak dan)
O, najbolj popolna in brezmadežna Kraljica Nebes, blažena Marija Dobrega uspeha; izbrana Hčerka Večnega Očeta; najbolj ljubeča Mati Božanskega Sina; najljubša Nevesta Svetega Duha; vzvišen Prestol Božjega Veličastva; veličasten Tempelj Najsvetejše Trojice;
v katero so tri Božanske Osebe iz svoje zakladnice vlile svojo moč, modrost in ljubezen. Spomni se, O Devica Marija Dobrega uspeha,
da Te je Bog napravil izredno močno zato, da bi lahko pomagala ubogim grešnikom. Spomni se, da si večkrat obljubila, da se boš izkazala kot ljubeča Mati tistim, ki pribežijo k Tebi. Tebi se obračam, najbolj Usmiljena Mati in Te prosim, v imenu ljubezni, ki Ti jo izkazuje Najvišji, da dosežeš zame od Boga Očeta tako živo vero, da nikoli ne izgubim izpred oči večnih resnic; od Sina upanje, tako trdno, da si bom vedno prizadeval doseči tisto slavo, katero
je zame pridobil s svojo Krvjo; od Svetega Duha tako vneto ljubezen, da bom lahko vedno živel v ljubezni do Najvišjega Dobrega in Tebe, Blažena Devica, dokler, po Tvojem posredovanju
ne bom zaslužil v slavi ljubiti in posedovati Njega za vso večnost. Amen.
IZKAŽIMO ČAST MARIJI
Ker je Ona ljubljena Hčerka Boga Očeta.
Zdravamarija,... itd.

IZKAŽIMO ČAST MARIJI
Ker je Ona izbrana Mati Boga Sina.
Zdravamarija,... itd.

IZKAŽIMO ČAST MARIJI
Ker je Ona edinstvena Nevesta Svetega Duha.
Zdravamarija,... itd.

Čast bodi Bogu Očetu...

Prvi dan

Premisli, kako velika in neprimerljva  so čudežna dela Vsemogočnega Boga, ki izkazujejo bogastvo Njegovega Usmiljenja v korist tistih, katere je odkupil. Ko občudujemo veličino Njegove Dobrote zaradi množice koristi, s katerimi nas je obogatil, moramo biti še toliko bolj osupli in napolnjeni s hvaležnostjo za najbolj nazorno prednost, da nas je s svojo Desnico povišal v plemiče, ko nam je dal tako vzvišeno in izjemno bitje, kot je Marija, v našo tolažbo in uteho; posebno še tistim , ki ji služijo in jo ljubijo z vsem srcem.
Obogatil nas je z navdihovanjem Cerkvenih Očetov in sinov Cerkve z različnimi nazivi in prošnjami, s katerimi so Marijo spoštovali in častili, obogatil s prejemanjem velikanskih prednosti Njene pomoči in zaščite, katere so resnični častilci Božje Matere velikokrat izkusili, posebno preko čudovitega kipa Marije Dobrega Uspeha, ki je v Kraljevi bolnišnici v Madridu. Ta zaklad je tako nenavaden, začenši z odmevnim in pozornost vzbujajočim načinom, kako je bil kip nenadoma najden sredi divjine, ne da bi ga iskali, tako da lahko citiramo preroka Izaijo, ko je govoril o Bogu samem: » Dal se Bom najti tistim, ki me ne iščejo in posvetil se Bom v dobro tistim, ki ne spoštujejo Moje dobrote in ne verjamejo v Mojo velikodušnost.«
Izgleda, da je s tem presenetljivim začetkom Najvišji jasno pokazal svojo željo, da Njegovo Blaženo Mater občudujemo in častimo pod imenom Naše Gospe Dobrega Uspeha.

Molitev

O, Gospod neskončne dobrote, ki si nam dal močno znamenje s čudežnim odkritjem kipa Blažene Marije, da z vsem zaupanjem lahko dostopamo do Tvoje milostne zaščite v naših potrebah, s svojo pomočjo nam zagotovi, da pridobimo vnemo in zaupnost, da bi mogli spoznati, častiti in služiti temu Tvojemu ljubljenemu bitju; da bi mogli preko Njenega posredovanja doseči svetost in Nebesa. Amen.

Dejanje zahvale Blaženi Devici

(molimo vsak dan)

O Devica, blagoslovljena izmed vseh žena, nimamo besed, s katerimi bi izrazili hvaležnost za Tvoje brezštevilne dobrote, ki smo jih prejeli iz Tvojih rok. Dan, katerega Si se rodila v ta svet, lahko imenujemo Dan milosti odrešenja in tolažbe. Ti si ponos človeške rase, sreča Paradiža, ljubljeni Božji Dragulj in rešitev našega naroda. Kakšne zasluge imamo, o Blagoslovljena Devica dobrega Uspeha, da Si postala znana kot naša Mati? Naj bo neskončno blagoslovljen Bog, ki to želi. Prav tako bodi blagoslovljena Ti, o Devica Marija, ki nam kljub naši nehvaležnosti kažeš svojo naklonjenost. Blagovoli torej, Mati najbolj dobrotljiva, naj Tvoja podoba postane naša tolažba in zatočišče na zemlji, naša pomoč in zaščita v javnih in zasebnih potrebah. Blagovoli nas zaščititi pred vojno, kugo, lakoto, strelami, potresi in vsemi drugimi nadlogami, ki jih zaslužimo po lastni krivdi. Prosi za Sveto Cerkev in njegovega vidnega poglavarja. Usliši ponižne prošnje tistih, ki Te kličejo, Ti, ki si Srednica in Mati; v katero smo stavili vse zaupanje. Ti si naše pribežališče in upamo, da dosežeš pri svojem Sinu odpuščanje naših grehov in in stanovitnost v milosti Božji do naše smrti. Amen.

(Tukaj vsak povzdigne svoje srce k Bogu in prosi po posredovanju Blažene device dobrega Uspeha, kar želi doseči..........)

Vzkliki na čast Blaženi Devici

( molimo vsak dan)

O Marija, Devica in Mati, katere vzvišenost je vedno očarala ves svet,
- pomagaj mi, sveta Marija, ker si Ti naša Mati.

Ni Ti enake, ki bi bolj ugajala Besedi Očeta, ki je napravil velike stvari v Tvojo čast, - pomagaj mi, sveta Marija, ker si Ti naša Mati.

Ti si najdragocenejši tempelj Najvišje plemenite Svete Trojice, v kateri si napolnjena s srečo, - pomagaj mi, sveta Marija, ker si Ti naša Mati.

V Tebi je nastanjena tista čistost, ki je veselje Angelov in milina potrtim.
- pomagaj mi, sveta Marija, ker si Ti naša Mati.

Krščanski svet Te je sprejel za svojo Kraljico: Kralj kraljev Te je posadil na Svojo desnico, - pomagaj mi, sveta Marija, ker si Ti naša Mati.

O Mati Milosti! O Upanje naše! Pristanišče brodolomcev in Morska Zvezda, - pomagaj mi, sveta Marija, ker si Ti naša Mati.

Nedvomna in večna Vrata v Nebesa, Zdravje bolnikov, Svetloba v temi,
- pomagaj mi, sveta Marija, ker si Ti naša Mati.

Preko Tebe upamo doseči gledanje Boga na dvoru Svetnikov, kjer On živi in vlada, - pomagaj mi, sveta Marija, ker si Ti naša Mati.

Vodi naše naše korake in nam pomagaj, o nežna in sladka Marija, v naši zadnji uri, - pomagaj mi, sveta Marija, ker si Ti naša Mati.

Sprejmi hvalo iz naših vdanih ust, katera so nezmožna izraziti Tvojo neizmerno veličino, - pomagaj mi, sveta Marija, ker si Ti naša Mati.

Antifona


Sveta Marija, bodi pomoč nemočnim, moč prestrašenim, tolažba žalostnim;  prosi za ljudi, moli za duhovnike, posreduj za  vse svete Bogu posvečene žene; naj vsakdo, ki Te ohranja v svetem spominu, občuti  mogočnost Tvoje pomoči.
V. Prosi za nas, O Devica Dobrega Uspeha!
O. Da postanemo vredni obljub Kristusovih.

Prošnja:
Podeli nam, svojim služabnikom, prosimo, Gospod Bog, da se bomo vedno veselili zdravja na duši in na telesu in da bomo po častitljivih prošnjah blažene Marije, vedno Device, sedanje žalosti rešeni in deležni večnega veselja.
Po Gospodu našem...

Drugi dan


Razmisli o veličastni Previdnosti Najvišjega: kako je želel pomagati umrljivim ljudem, ko jim je pokazal skriti zaklad v dragoceni podobi Blažene Matere, z imenom Dobrega Uspeha, pospremljen z neverjetnim dogajanjem.
Ko je Bernardino de Obregon, ustanovitelj Male kongregacije Revnih Bratov Bolničarjev, umrl, je bil na njegovo mesto izvoljen Gabriel de Fantanet in slednji je, skupaj z Guillermom Rigosa, obiskal Papeža, da bi dosegel odobritev te institucije, skupaj z sivo redovno obleko in črnim križem, s katerim so se označevali.
Ko sta prispela na mejo Katalonije, sredi mesta Traiguera, katero je bilo pod oblastjo Tortose, je nenadoma pridivjala strašna nevihta s točo, strelami in grmenjem. Bobnenje je napolnilo njuni srci z strahom in grozo. V tej težki stiski sta se zatekla k Bogu s prošnjo, da jima najde kakšno zatočišče, kamor bi lahko ubežala, da bi se pripravila na dobro smrt, kajti zaradi vztrajnosti in neizprosnosti tega neurja sta bila prepričana, da je katastrofa neizogibna. Toda, ker Božansko Usmiljenje nagrajuje skrušenost in potrpežljivost, je poskrbelo, da je ta stiska postala znamenje nekega srečnega naključja. V strahu pred slepečimi puščicami strel sta nedaleč od ceste razločila nekakšne pečine, kjer sta našla prostorno votlino, tako lepo izklesano in prirejeno, kot bi jo napravili najboljši mojstri. Visoko zgoraj v tej votlini sredi skal sta ugledala čudovito svetlobo in istočasno zavonjala izredno prijetno sladko dišavo in nekakšne božanske vonjave, ki so močno prekašale zemeljske. Njuni duši sta se kopali v tako veliki sreči, pomešani s prisrčnim občudovanjem in spoštovanjem, da sta oba hkrati začutila notranji nagib poiskati vzrok teh čudes.

Molitev

O, Bog, najbolj občudovanja vreden v vseh svojih delih, kateri vedno obrneš najbolj nevarne dogodke življenja v dokaze Tvojih milosti in ki v najbolj obupnih preizkušnjah zagotavljaš pripravo svojih čudežev v našo korist, kakor si napravil v slučaju Malih Bratov s pomočjo tiste strahovite nevihte; po posredovanju Kraljice Dobrega Uspeha nam zagotovi krepost potrpežljivosti, da ravnodušno prenašamo stiske, katere nam lahko pošlje Tvoje Božanstvo. Zakaj Ti sam jih boš obrnil v tolažbo v tem življenju in nato nam boš dal neskončno nagrado v Nebesih, kjer bomo večno prepevali hvalnice Tebi in Tvoji Blaženi Materi. Amen.

Tretji dan


Premišljuj, kako sta bila popotnika, očarana z milino, v radovednosti pritegnjena k raziskovanju teh tako presenetljivih čudežev, ki so se dogajali na mestu, kjer sta odkrila zavetje. Sezula sta čevlje in z veliko težavo in medsebojno pomočjo splezala čez ostro skalovje po strmem pobočju. Prilezla sta do votline, ki sta jo opazila med bliski strele. Premišljuj, koliko je bilo njuno presenečenje, veselje in občudovanje, ko sta v tej jami, naravno prefinjeno napravljeni kot prostorno svetišče, zagledala prečudovit kip Svete Device, ki je v levici držala ljubko Dete Jezusa  in v desnici nosila žezlo. Glavo ji je krasila najbolj dragocena krona. Njeno oblačilo je bilo starinsko,  preprosto, toda elegantno, tako kot Detetovo, iz enakega materiala. Prostor so krasile mnogoštevilne različne cvetlice, ki so pokrivale tla in ovešale stene. Zrak v blagoslovljenem prostoru za Kraljico Nebes je bil nasičen z izbranimi dišavami. Še več. Posebej opazna je bila svetilka, nameščena v skali, ki je bila tako spretno izdelana, da je oddajala svetlobo mnogih luči. Kakšna lepota in milina, spodobna za čaščenje tako občudovanja vredne Gospe! Kakšno presenečenje in občudovanje za očarana popotnika, ki sta zamaknjeno motrila košček Nebes in tako umirila svoji razbijajoči in prestrašeni srci v navzočnosti njune Matere, ki se jima je prikazala tako nepričakovano po takem strašnem neurju, sijoča v svoji lepoti, z najbolj prijaznim obrazom, da jima zagotovi zatočišče in tolažbo v tako brezupni nevarnosti!
Izlij torej, duša moja, svoje težave pred podobo Marije, kadar te življenje obremenjuje in te bližnje nesreče spravljajo na rob obupa; obrni se k Njej v miru in z zaupanjem zahvaljujoč Bogu, ki je v  svoji vsemogočnosti dovolil, da se je čudežno našla ta izredna 
podoba na tistem skritem kraju; v čast Brezmadežne Device in da jo lahko sedaj vsi častimo s tako dragocenim nazivom Dobrega Uspeha.

Molitev

O Bog Usmiljenja, ki nikoli ne pustiš  tistih, ki Ti zvesto in vneto služijo, osamljenih sredi nesreč in nevarnosti v neusmiljenem vremenu, ki nam zapoveduješ, da bi našli našo Mater in Zagovornico trpečih, kot pribežališče v naših nadlogah, zagotovi nam nežno in goreče srce, da bi iskali Marijo in jo našli, vedno ljubečo in zaščitniško. Da bi bili zmožni služiti ji in si zaslužiti, z Njenim posredovanjem, živeti dobro krščansko življenje in potem biti z Njo vekomaj v Nebesih. Amen.

Četrti dan


Premišljuj, kakšna nepopisljiva radost je preplavila dobra minoritska Brata, ko sta motrila te čudeže, ki so obdajali tako
sijajen prostor, v katerem je kakor bleščeča zvezda izstopal kip njune ljubljene Matere. Z velikim spoštovanjem sta padla pred Njo
na kolena, da bi jo slavila in se ji zahvaljevala za tako poseben dar in tako nenavaden dogodek. Verjela sta, da so se njune misli in razpoloženje zaradi nečesa nadnaravnega dvignili na nebeško raven. Vse, kar sta videla in vonjala med temi skalnimi stenami, na tako nedostopnem kraju, tako daleč od prvih hiš, ni moglo biti delo človeških rok. Goreče sta ponavljala svoje molitve v zahvalo, proseč za razsvetljenje in milost iz Nebes, kaj naj sedaj napravita.
Odločila sta se, da bosta poizkusila poiskati izvor tega svetišča in Kipa ter svete osebe ali skupnost, ki tako čudovito vzdržuje to svetišče. Čeprav se jima je dozdevalo nemogoče, da bi bila taka krasota na tako samotnem in odročnem kraju človeško delo, jima je njuna preudarnost in pobožnost narekovala, naj najprej temeljito preiščeta zadevo. Ko sta hodila skozi bližnje vasice, oddaljene več kot 15 km, nista našla nikogar, ki bi jima lahko dal kakršno koli sporočilo o Kipu. Niti starejši prebivalci, stari osemdeset ali celo sto let, niso še nikoli slišali za Kip ali tovrstno pobožnost v teh oddaljenih gozdovih, niti na kakem drugem kraju blizu tega okoliša.
Premišljuj nato osuplost in sveto veselje Bratov, sedaj lastnikov neverjetne najdbe, kako sta zopet ponižno darovala svojo najprisrčnejšo zahvalo Sveti Podobi z objemi in toplo ganjenostjo. Izbrala sta jo za svojo posebno Zaščitnico in Posrednico z zelo pomenljivim nazivom Mati Dobrega Uspeha. Vzdihni iz srca s pravo ljubeznijo v pobožni zahvali; izlij svoje občutke občudovanja tako izrednega čudeža v korist obeh svetih Bratov; pridruži se jima v njunih pogovorih z Marijo. Ljubi jo in obsuj jo z velikodušnimi sklepi, ker si jo tudi ti milostno našel na nevarni poti življenja sredi
groze v viharju strasti.

Molitev

O Bog neskončne Ljubezni, ki si nam dal svojo Mater kot Mater Dobrega Uspeha v znak tolažbe, ko smo jo našli na poti nevarnega življenja, da bi nam bila kot obrambni ščit v preganjanju in nevarnostih; zahvaljujoč Tvoji dobroti, se lahko tudi sami pridružujemo v vaji v čednostih in nenehnemu nežnemu češčenju  najbolj Svete Blažene Device, da z Njeno pomočjo zaslužimo biti nekoč v Nebesih. Amen.

Peti dan


Premišljuj, kako sta sveta popotnika, sedaj prepričana, da je dragocena najdba njuna last,  položila čudovito Podobo v košaro in s to tako ljubeznivo in mogočno spremljevalko lahkotno in srečno nadaljevala svojo pot v Rim. Tam ju je prijazno sprejel papež Pavel V, častitljiv in pobožen mož. Bila sta njegova častna gosta. Povedala sta mu o najdbi Kipa svete Device. Ko je papež ugledal dragoceni Kip, ki je žarel v nadnaravnem videzu, je pokleknil predenj. Obesil je svoj zloščen dragocen zlat naprsni križ Kipu okoli vratu in podelil milosti in odpustke vsem, ki bodo to Podobo častili. Srečna redovnika, ki sta našla Kip na tako nenavaden način, je papež zadolžil, da izkazujeta čast Kipu tako, da načrtno širita njegovo pobožnost. V vsem tem, celo v imenu Naše Gospe Dobrega uspeha, s katerim je papež nevedoma poimenoval Kip, sta oba redovnika videla posebno znamenje, da je bilo odkritje nadnaravnega izvora. Pobožna Mala Brata sta prinesla to prečudovito darilo v Valencijo, kjer je bilo kmalu prepoznano kot neizčrpen vir milosti in čudežev, ki so jih bili deleži meščani. Kasneje so Kip v slovesnem sprevodu premestili v razkošno cerkev v Madridu, glavnem mestu Španije. Tam je častivredna Podoba še naprej ostala čudodelna. Njeno češčenje se razširilo po vsej Evropi in celo v najbolj oddaljene kraje Amerike.
Opogumi se, duša moja, v navzočnosti Marije, ki ti prihaja naproti s svojo sladko smehljajočo se podobo v tolažbo v tvojih velikih življenjskih težavah. Glej svetega Očeta vseh vernih, kako kleči pred Njenimi nogami ter Ji daruje svoje najlepše molitve, tebi pa naroča, da se Ji posvetiš in se zaupaš Njeni skrbi. Bodi zadovoljen v stanu, ki ti ga je določil Bog, kajti za družabnico in zaščitnico imaš Marijo. Zahvaljuj se Ji, blagoslavljaj Jo in ji tudi sam daruj naprsni križ svoje ljubezni in položi pred Njene noge svojo glavno strast; daruj Ji vse svoje napore, da premagaš sebe z odločnostjo in stanovitnostjo, da pridobiš izjemne milosti, katere je že toliko pobožnih oseb prejelo od Svetega Kipa Dobrega Uspeha.

Molitev

O Najvišji Bog, ki si odredil v svojem vzvišenem načrtu Blaženo Devico Dobrega Uspeha za družabnico na našem romanju skozi življenje, da nam more služiti kot Vodnica, Zaščitnica in Pokroviteljica med preizkušnjami; da lahko polni zaupanja z olajšanjem nadaljujemo potovanje proti domu našega Večnega Očeta, kjer bomo prejeli vse, kar prosimo. Razvnemi naša srca z gorečo ljubeznijo do najsvetejše Device Dobrega Uspeha, da bi lahko hvaležno darovali Božanski Materi kot darilo sebe, svojo trdno in stanovitno ljubezen, svojo zmago nad strastmi, v zahvalo za brezmejne milosti, ki smo jih prejeli iz Njenih usmiljenih rok. Tako bomo ohranili Njeno naklonjenost v življenju in nato sladko zaščito in pomoč v smrti, da zaslužimo večno zveličanje.
Amen.

Šesti dan


Razmisli, kako je mesto Quito in njegov najstarejši ženski samostan Reda Brezmadežnega Spočetja prav tako izkusil posebno milost slavne Matere Dobrega Uspeha, ki se je v Gospodovem letu 1610, triintrideset let po ustanovitvi samostana, čudežno prikazala španski ustanoviteljici in opatinji Materi Mariani de Jesus Torres. Ta srečna in pobožna redovnica je sama molila z nežno vdanostjo, razkrila svoje srce moledujoč Marijo dobrega Uspeha za pomoč v potrebah svoje duše, za sestre v samostanu in za vse človeštvo. Bila je tako prevzeta v gorečih prošnjah, izrečenih v globoki veri in zaupanju, s tako živim hrepenenjem po uslišanju Marije, da je vneto dvignila oči proti Nebesom in klicala svojo Mater, naj ji pride na pomoč in ji zagotovi vse, kar je tako ponižno prosila v premišljeni skrbi za dobro samostana in celotne Katoliške Cerkve.
Naenkrat je bleščeča svetloba preplavila cerkev in dobra sestra je padla v zamaknjenje v občudovanju take krasote. Misli ji je prešinila nenadna osuplost in njeno srce je bilo napolnjeno z nepopisljivo radostjo. Njena vera se je okrepila in njeno češčenje se je pomnožilo, ko je svetloba nadaljevala svojo pot in se širila z nikoli videno bleščavo pred njenimi začudenimi in zbeganimi očmi. Ko je nenavadna sreča s sladko toploto nadnaravne naklonjenosti dosegla njeno presenečeno srce, je ponovila svoje prošnje v zanosu brezmejnega zaupanja.
Na tak način blagoslovljena duša zapusti ubogo zemljo in gleda v Nebesa z očmi najbolj žive in predirne vere; duša s tako vero odpre prehod svetlobi Božanske jasnosti in postane preplavljena s Božanskimi krasotami. »Pravični živi po veri.« Pravični človek napravi bedno zemljo za svoja Nebesa, ko s svojo vero privabi svetlobo, ki je ne odsevajo niti zvezde jutranjice.
Poživimo svojo vero, o duša moja, vero v razodete skrivnosti; naj vidimo jasno z očmi razuma, razsvetljeno z verskimi resnicami, vsa dejanja svojega življenja, odstranimo vse naše misli tega nizkotnega materialnega življenja in s pomočjo vere uprimo naše misli v vodstvo Božje Previdnosti, ki usmerja naše srce. Zlasti v molitvi lahko zapustimo ta svet in naravnamo naše misli na zadeve Nebes, kjer biva Vsemogočni Bog in Marija, Njegova Hčerka, Mati in Nevesta, čakajoča na naše ponižne prošnje, ki kot romarji klečimo pred Njunimi nogami, da si izprosimo potrebnih milosti.

Molitev

O Nedosegljiva Svetloba nadnaravne Resnice! Ti, ki s svojim Božanskim sijajem razsvetljuješ našo pot, ki nas vodi k Tebi, razsvetli naše misli s svetlobo trdne in žive vere. Ravno taka vera  je ganila Našo Mater Dobrega Uspeha, da se je prikazala pred očmi blagoslovljene redovnice Matere Mariane de Jesus Torres, ki je popolnoma prevzeta motrila lepote slavne Device; v hrepenenju po uživanju nadnaravnih zakladov naj se ne ženemo za ničemer na zemlji, razen za zaščito Blažene Device in stanovitno in gotovo vero v razodete skrivnosti. Pomagaj nam, da bomo živeli v premišljevanju lepote naše bodoče sreče, hrepeneči po radosti gledanja Tebe in Blažene Marije za vso večnost. Amen.

Sedmi dan


Premišljuj, kako je bila srečna redovnica sredi goreče molitve obsijana s to živo svetlobo, ki jo je preplavila; kako je uprla svoje oči k izvoru teh čudovitih žarkov luči in zagledala pred seboj najbolj ljubko Gospo prijaznega obraza in nenavadne sladke lepote. Ko je svetloba malce pojenjala, je zagledala, kako Gospa drži v svoji levici Dete, ravno tako bleščeče, kot jutranja zvezda, polno miline in naklonjenosti. Njegove poteze so bile nežne in ljubeznive. Plemenita pojava je v svoji desnici držala prelepo žezlo iz čistega zlata in dragih kamnov, glavo pa ji je obkrožala krona omamne krasote. Oblečena je bila enako kot Kip Marije Dobrega Uspeha iz Španije, katerega čudovito odkritje smo premišljevali prejšnje dni in kateri se je pobožna redovnica tako goreče priporočala, da je prejela milost tega videnja.
Dobra redovnica je ostala popolnoma prevzeta in presenečena, da je bila na tak način deležna obiska svoje Nebeške Matere. Njena duša je bila polna radosti in brezmejne hvaležnosti in srce so ji preplavila najbolj vzvišena čustva. V polnosti žive vere, pogumne ljubezni in zaupanja je vprašala: «Kdo si in kaj želiš?« Nato pa oh, kakšno čudo dobrote! Z milim in sladkim glasom ji je Podoba odgovorila: »Sem Marija Dobrega Uspeha, katero si klicala s tako nežno vdanostjo. Tvoja molitev me je zelo razveselila, tvoja ljubezen me je povabila in tvoja vera me je pripeljala, da sem te obiskala.«

Poglobi se, duša moja, v izredno prednost te srečne redovnice, ki je zaslužila s svojo vero, zbranostjo in gorečo molitvijo, da je pritegnila Blaženo Marijo v svojo navzočnost in lahko motrila Njeno lepoto v taki čistosti in ljubkosti; da je užila Njene milosti, se veselila Njene naklonjenosti in poslušala njen sladki ljubeznivi glas. Ah, blažena stvar! Kako navdušena bi bila nad svojo Nebeško Materjo! Kako silna bi bila tvoja želja služiti Ji in Jo blagoslavljati! Kako zelo bi Jo od tedaj naprej ljubila! Kako nepretrgane, skrbne in prizadevne bi bile tvoje molitve!
Marijina dobrota nas nagovarja, da Jo prosimo z globoko vero v njenem imenu Dobrega Uspeha; da bi molili zbrano in zaupno, kajti samo živa vera in budna zbranost v molitvi nam lahko zasluži, da nam bo Sveta Devica naklonjena in bo uslišala naše prošnje. Čeprav ne bomo doživeli izrednih videnj, bomo prejeli v pomoč druge darove milosti, da bomo lahko premagali svoje strasti in sovražnike Katoliške vere.

Molitev

O Bog neskončne dobrote in ljubeči Oče Svojih izbranih duš, Kateri blagovoliš nagraditi njihovo vero in gorečo ljubezen do pobožnosti z obiski Blažene Marije, ki jih napolnjujejo z vnemo in pobožnostjo, da rastejo v svetosti; usliši tudi naše prošnje, da bomo v navzočnosti tega Kipa Dobrega Uspeha mogli doseči vedno večje razsvetljenje v veri in nas opogumi, da bomo zaupali v Njeno dobrotno uslišanje. Zagotovi nam vedno globljo vero v Njeno močno zaščito, večje zaupanje, da dosežemo, za kar prosimo in večjo vnemo v naših molitvah. Tako bomo s pomočjo milosti te močne Zaščitnice dosegli osvoboditev od vseh nevarnosti, ki nam pretijo in Ti bomo služili bolj odločno in dosegli srečo biti v Tvoji družbi in v družbi Blažene Marije v Nebesih za vso večnost. Amen.

Osmi dan


Premišljuj, da Sveta Devica, ko se je prikazala eni sami redovnici, ni imela namena s svojo redko edinstveno milostjo koristiti samo njej, kajti Bog ne deli svojih posebnih darov drugače kot po načrtu Božje previdnosti, da pospešuje pobožnost, spodbuja moralni napredek in izboljšuje redovno disciplino vseh članov redovne skupnosti, vsega naroda in vesoljne Cerkve. S tem razlogom je Blažena Marija Dobrega Uspeha v svojem prikazanju dobri redovnici po Božji volji naročila, naj da napraviti kip, ki bo upodabljal to prikazen v vseh njenih podrobnostih. Podoba naj bo nameščena na galerijo v koru, kjer vse redovnice molijo naravnost nad hrbtom sedeža opatinje, da bodo lahko imele znameniti Kip kot svojo »vrhovno predstojnico«. To naj bi spodbujalo nenehno hvaležnost, posebno zbranost v molitvi, popolnost v pokorščini, stanovitnost v veri, zaupno upanje in vneto ljubezen do Blažene Marije, ki se je ponudila, da vlada in upravlja ta samostan.
O, da bi le imeli živo vero! Kakšno češčenje in spoštovanje bi gojili do tega Kipa! Kako bi se spominjali Njenega dobrotljivega prikazanja, Njenih obljub in milosti! Kako zaupne in pohlevne bi bile naše prošnje, kako pozorno naše branje Božanskega Oficija, kako vneti bi bili v naši pobožnosti, kako naravna bi bila naša pokorščina, kako pravilno naše izpolnjevanje Božjih Zapovedi in dolžnosti našega stanu!
Poživi, duša moja, svojo vero in če ti je primanjkuje, izprosi jo od Boga in Marije Dobrega Uspeha. Izkoristi prednost izjemnega darila in posebne pravice, da nam je Božja Previdnost naklonila  Marijo Dobrega Uspeha kot našo Priprošnjico, da ne bomo odgovarjali za izgubo ali pomanjkanje spoštovanja do daru, ki nam ga je poslala Božja Previdnost, da povečamo svojo pobožnost, vadimo v krepostih vere, zaupanja, ljubezni do bližnjega, v kreposti pokorščine in izpolnjevanja naših obveznosti.

Molitev


O Bog, ljubeznivi Varuh pobožnih oseb, družin in skupnosti, Kateri jih v Svoji Previdnosti varuješ in ščitiš po zaslugi njihove skrbne molitve in izpolnjevanja stanovskih dolžnosti, usliši sedaj naše ponižne prošnje. Odgovori na naše vzdihe, razvnemi in poživi luč naše vere v Tvojo mogočno zaščito, da se ne bomo ustrašili svojih sovražnikov. Ker nas Ti varuješ, nam ne bo nihče škodoval. Podeli nam brezmejno zaupanje v Blaženo Marijo Dobrega Uspeha in milost pokorščine in vestnega izpolnjevanja dolžnosti našega Reda (ali našega stanu), da bi lahko postali vredni tako svete Matere in tako mogočne Zavetnice; da bi mogli biti vedno Tvoji ponižni, hvaležni in ustrežljivi, spoštljivi in enoglasni podložniki, da bi tako mogli nekega dne radostno prepevati v Tvojo Slavo in Te častiti v Nebesih, Tebe, ki si izbral Marijo za Hčerko, Mater in Nevesto najbolj Svete Trojice, en sam Bog, ki živiš in vladaš vekomaj. Amen.

Deveti dan


Premišljuj, kaj je občutila ponižna sestra, ko je slišala ukaz Svete Device, naj da napraviti kip enake velikosti in oblike. Opravičevala se je rekoč, da bi bilo še tako dobremu kiparju nemogoče narediti
kip, ki bi posnemal tako redko lepoto in natančno določiti višino in druge mere takega umetniškega dela. In prelepa pojava ji je v svoji blagohotni prijaznosti odvrnila: »Ne skrbi zaradi tega. Prinesi svojo vrvico, ki jo nosiš okoli pasu in izmeri mojo višino.« Ker si pa zaradi naravne plahosti redovnica ni drznila dotakniti Marije s svojimi rokami, Nebeška Kraljica sama vzame en konec vrvice in jo podrži vrh svoje glave, medtem ko blagoslovljena mala redovnica
položi drugi konec vrvice k Njenim nogam in tako izmeri natančno višino prečudovite pojave. Potem ji sveta Marija reče: »Glej, sedaj imaš višino kipa, ki ga boš dala napraviti in vse ostale mere bodo v
sorazmerju s tem. Namesti kip na mesto, ki sam ti ga pokazala, z
žezlom in ključi samostana v desnici, kajti želim biti Zagovornica  in Zaščitnica tega samostana.« Ko je to izgovorila, je pojava izginila.
Sedaj dojemi srce redovnice, ki je prejela tako izredno milost in tako razveseljujoče poslanstvo od Blažene Marije, kako hvaležno se je počutila, kakšno prijetno vdano ljubezen je občutila do Svete Device. Kakšni sveti spomini! Kakšni trdni nameni! Kakšno prisrčno hrepenenje! Ah, poišči, duša moja, vse te občutke v svojem srcu in se potrudi izraziti brezmejno hvaležnost do Zagovornice in Zaščitnice tega samostana; počasti to Podobo z najnežnejšo hvaležnostjo in z gorečimi prošnjami, da se odzoveš na te izredne milosti s svetim življenjem, s popolno pokorščino, upoštevajoč do podrobnosti vse dolžnosti svojega stanu.
Nato je dobra redovnica, obdarjena z milostjo tega videnja, hitro poslala po sposobnega kiparja, da bi napravil kip, kakršnega je naročila sama Marija. In tako je ta prelepa in veličastna Podoba, polna sladkosti, postavljena tam v večni spomin in češčena na galeriji kora tega samostana in redovnice se v velikih težavah vedno zatekajo pod Njeno zaščito. Postala je Pribežališče ljudem v njihovih stiskah in po Njenem posredovanju prejemajo čudežna znamenja in izjemne milosti za svoj samostan.
Mere, ki je je dala Marija, pomenijo tudi velikost Njene ponižnosti, pokorščine in ljubezni do Boga in bližnjega. Posnemaj Jo in tako boš tudi ti isklesal podobo Blažene device v svojem srcu. Podvizaj se kakor redovnica, da izdelaš spodobno in krepostno podobo svoje device Marije v svojem obnašanju in navadah, v svojih težnjah, v svoji drži in vedenju; v zvestobi svojemu redu (stanu) in v svojih molitvah; v svoji skromnosti in iskrenosti; v svoji čistosti; v svoji nenavezanosti na zemeljske dobrine; samo v stremljenju in prizadevanju za Nebeške reči.

Molitev

O Bog, skrbni Oče vseh ustvarjenih bitij, ki nam vedno izkazuješ Svojo očetovsko skrb in ljubeznivo vodstvo, posebno ko nam daješ  Blaženo Marijo za svojo Zagovornico, Zaščitnico in vzor vseh kreposti, prežmi naša srca z nenehnim hrepenenjem, da posnemamo to Kraljico, našo Mater tako, da sprejmemo mere Blažene Marije v naših mislih, hrepenenjih in dejanjih, da postanejo enake Njenim, kolikor le dopušča naša krhka narava.
Pomagaj nam s Svojo Božansko milostjo, da premagamo svoje strasti in dosežemo visoka merila naše Matere, da pridobimo izbrane milosti, katere Ona zagotavlja svojim otrokom, ki se v svojih stiskah in potrebah z nežno hvaležnostjo obračajo k Njej kot svoji Zagovornici. Naj nam bo dobrotljivo naklonjena v težkih trenutkih naše smrtne ure, da dosežemo biti v Njeni družbi v Nebesih vekomaj. Amen.

Molitev k Blaženi Mariji Dobrega Uspeha


Najsvetejša Devica, ljubezniva Mati in Zaščitnica vsega človeštva, popolno zdravilo proti vsakršnemu zlu ter skrbna varuhinja naših duš: častim Tvojo sveto Podobo, ki predstavlja in oživlja posebne milosti Tvoje skrbi v korist romarjev in Tvoje dobrohotne zaščite v dobro te pobožne skupnosti. Z zaupanjem v Tvojo posebno zaščito klečim pred Tvojimi nogami, da Ti razkrijem svoje srce, se pokesam svojih žalitev do Boga in Tebe in Te prosim za odpuščanje svojih napak in nepopolnosti. Zahvaljujem se ponovno za vse milosti v našo korist, za Tvoje čudovito prikazovanje in za Tvojo obljubo posebne naklonjenosti, katero si nam podelila v tej sveti Podobi, naša Vladarica in Zagovornica. Usliši moje tožbe, o moja Mati, ki si zdravnica vseh naših bolezni. Ne boš mi odrekla svoje obilne pomoči, ker sta Tvoje usmiljenje in Tvoja dobrota tako veliki. Ne zavrni nas kot naša Zaščitnica zaradi naše bede, ampak nam odpusti v šibkosti naše narave. Usliši naše klice z nežnim sočutjem; pomagaj nam v naših težavah, uniči hudobne načrte naših sovražnikov; ohrani nas pogumne in vdane v naših nadlogah, v velikem zaupanju v Božjo moč. V vseh redovnih osebah poživi njihovo gorečnost, da bodo lahko zvesto izkazovale
svojo pokorščino do predstojnikov in svojemu redu. Podeli nam nenehno željo služiti Ti in Te ljubiti kot našo Predstojnico, pod katero bomo lahko živeli zedinjeni v enakem načinu razmišljanja in vedenja, hvaležni za tako velike milosti, kot je imeti Te tukaj v večnem spominu na Tvoje prikazanje, ki nam služi za spodbudo in kot nadnaraven vpliv nad nami, da Te bomo lahko posedovali za vso večnost v Nebesih. Amen.

Magnificat  (Lk 1,46-55)

Moja duša poveličuje Gospoda,
moje srce se raduje v Bogu, mojem  Zveličarju.
Ozrl se je na nizkost svoje dekle,
glej, odslej me bodo blagrovali vsi rodovi.
Velike reči mi je storil Vsemogočni,
njegovo ime je Sveto.
Iz roda v rod izkazuje usmiljenje
vsem, ki se ga bojijo.
Dvignil je svojo močno roko,
razkropil je vse, ki so napuhnjenih misli.
Mogočne je vrgel s prestola
in povišal je nizke.
Lačne je napolnil z dobrotami
in bogate je odpustil prazne.
Sprejel je svoje izvoljeno ljudstvo,
kakor je obljubil našim očetom.
Spomnil se je svoje dobrote
do Abrahama in vseh njegovih potomcev.
Slava Očetu in Sinu in Svetemu Duhu,
Kakor je bilo v začetku, tako zdaj in vselej in vekomaj. Amen.