QUIS UT DEUS ?!

torek, 20. marec 2018

POBOŽNIOST DO SV. JOŽEFA - IZ BLOGA TRADICIONALNA LATINSKA MISA



Pobožnost svetom Josipu jedna je od najsnažnijih pobožnosti. Kao ni Blaženoj Djevici Mariji, svojoj majci, ni sv. Josipu Krist neće odbiti niti jednu molbu, iako u manjoj mjeri. To znači da je sv. Josip slabiji posrednik od naše Gospe, no ako mu se molimo sa svetim namjerama, Krist mu neće odbiti naše molitve. Ako ćemo gajiti snažnu pobožnost prema svetom Josipu i zbog toga mu postati dragi, on će uslišati naše molbe i primit ćemo neke stvari koje drugi neće.

Ova je pobožnost posebno moćna za očeve. Ona uči muškarca kako biti muškarac. U njoj oni vide jakost i tišinu svetog Josipa koji je uvijek djelovao primjereno i razborito. Ona u muškarcu izgrađuje i povećava kreposti. On postaje čedniji, vjerniji, razboritiji i strpljiviji. Pobožnost sv. Josipu dobra je za posredovanje svih kreposti potrebnih muškarcu, kao što je npr. hrabrost. Također je moćno posredovanje za očeve koji mogu moliti sv. Josipa za potrebe svoje obitelji. Sveti Josip je isto tako bio glava obitelji i stoga prepoznaje koje su vremenite i duhovne potrebe obitelji. Ako otac ima pobožnost prema sv. Josipu, on će mu pomoći ispuniti te potrebe. Pomoći će mu oko traženja posla ako mu je potreban, ili ako mu posao ne može zadovoljiti sve financijske potrebe njegove obitelji. Može moliti i da dobro izvršava svoj posao. Zato sv. Josipa zovemo uzorom radnika. Može se moliti sv. Josipu i za svoju ženu i djecu, jer njega zovu strahom zlih duhova. Ako suprug i otac gaji snažnu pobožnost prema sv. Josipu, sv. Josip će čuvati njegovu obitelj od demonskog utjecaja

Svetom Josipu se također možemo moliti ako kupujemo ili prodajemo dom. Postoji određeno praznovjerje kada ljudi kupuju ili prodaju dom. Prvo kupe kip sv. Josipa, daju ga blagosloviti i zatim ga zakopaju naopako u zemlju, praznovjerno misleći da će to nekako pomoći pri prodaji njihovog doma. Možemo zakopati čudotvornu medaljicu na zemljište koje želimo kupiti, ali ne i kip sv. Josipa. Možemo kupiti kip sv. Josipa i držati ga na posebnom mjestu u svom domu, ali zakopati ga s glavom prema dolje je praznovjerna i pogrešna praksa. 

Pobožnost svetom Josipu također je vrlo važna za žene. U litanijama svetog Josipa nazivamo „stidljivim čuvarom Djevice“. Oni koji su u braku trebali bi gajiti pobožnost svetom Josipu tako da ih on zaštiti. On je zaštitnik ne samo Blažene Djevice Marije, već i svih djevica. I one žene i djevojke koje nisu udane trebale bi moliti sv. Josipa da muškarac ili mladić s kojim hodaju ima dovoljno čistoće i kreposti da može čuvati njihovu čast. Jedna od glavnih odlika muškarca bi trebala biti samodisciplina po pitanju čistoće i volja da se bori za obranu časti svoje djevojke ili supruge. Svetom Josipu se možemo moliti i za dobrog budućeg supružnika. Žene mogu moliti za svoje muževe da budu dobri očevi i muževi, kao i dobri skrbnici. 

Postoji nekoliko načina za povećavanje ove pobožnosti. Možemo postaviti sliku ili kip svetog Josipa na istaknuto mjesto u našem domu. Možemo mu se često moliti i tražiti njegov zagovor s povjerenjem, s vjerom, tj. znajući da su molitve djelotvorne ako je naša vjera i pobožnost snažna. Isto tako možemo paliti svijeće ispred njegovog kipa ili slike i tražiti ga da moli za nas. Možemo se povjeriti njegovoj skrbi kao što je to učinila Blažena Djevica Marija. Korisno je moliti i litanije svetom Josipu, kao i neke druge molitve njemu na čast. Svećenici mogu prikazati Svetu Misnu Žrtvu na čast sv. Josipa i na taj način će sv. Josip udijeliti potrebne milosti vjernicima koji ih traže. 

p.Chad Ripperger