QUIS UT DEUS ?!

sreda, 4. marec 2015

ZGODOVINA NAMENOV LEONOVIH MOLITEV PO VSAKI TIHI SV. MAŠI

Molitve po tihi sv. maši ali Leonove molitve je uvedel najprej papež Pij IX. A.D. 1859 za Papeško državo. V svoji izvirni obliki je bil poudarek molitve "za svobodo in povišanje Matere Cerkve" z namenom ohranitve Papeške države, ki jo je A.D. 1870 prostozidarska Italijanska kraljevina ukinila.

Papež Leon XIII. je molitve razširil na celotno Cerkev A.D. 1884. A.D. 1886 je dodal kolekti prošnjo "za spreobrnjenje grešnikov" in molitev k sv. nadangelu Mihaelu, potem, ko mu je Jezus dal v videnju spoznati, da hoče satan Cerkev uničiti. Trikratni vzklik k Jezusovemu presvetemu Srcu je dodal sv. Pij X. A.D. 1904.

Papež Leon je s tem razširil namen molitev, a namen obrambe Cerkve in njenih članov je ostal. A.D. 1929 je nastala Vatikanska država in Pij XI. je določil, da se od takrat naprej molijo molitve zato, da bi preizkušani ljudje v Rusiji mogli ponovno v miru in svobodi izpovedovati in živeti vero, kar je komunizem fizično in moralno onemogočal. Ta namen Leonovih molitev za Rusijo je še vedno v veljavi.

Namen teh molitev bo izpolnjen, ko bo papež posvetil Rusijo Marijinemu Prežalostnemu in Brezmadežnemu Srcu z vsemi škofi sveta, da se bo spreobrnila in postala Sveta Katoliška Rusija, za njo pa še ostali svet ter bo tako zavladalo obdobje miru, ki ga je Marija napovedala. Molimo za to vsak dan!


SVETI EXPEDITUS, MUČENEC


Image of St. Expeditus

V Rimskem martirologiju goduje 19. aprila sv. Expeditus kot mučenec. Upodabljajo ga kot rimskega vojaka, ki stoji na črni ptici, ki kriči "cras" - to pomeni jutri in s križem v desnici, na katerem je napisano "hodie" - kar pomeni danes. Po izročilu naj bi ga hudič v podobi črne vrane hotel prepričati, da naj odloži krst, da bi postal Katoličan, na naslednji dan, on je pa to hotel postati takoj - danes. Za Jezusa in Katoliško vero je umrl kot mučenec A.D. 303 v času Dioklecijanovega preganjanja.

Marsikje sv. Expedita zelo častijo in je zavetnik mesta Acireale na Siciliji.


MOLITEV K SV. EXPEDITUSU

(More se moliti 9 dni kot devetdnevnica.)

Sv. Expeditus, bil si rimski vojak, potem pa si postal Katoličan in Jezusov bojevnik. Za Jezusa si dal življenje, zdaj pa si pri Njemu v Nebesih priprošnjik v neodložljivih zadevah.

Posreduj zame pri Jezusu in pri Božji Materi Mariji, da mi bosta podelila naslednjo milost...Ohranjaj me v posvečujoči milosti Božji vse do smrti, da bom tudi jaz nekoč vreden priti v Nebesa hvalit in slavit Troedinega Boga, kateremu čast in slava na vse veke vekov. Amen.

Oče naš, Zdrava Marija, Slava Očetu - na čast sv. Expeditusu