QUIS UT DEUS ?!

ponedeljek, 27. marec 2017

IZ BLOGA IMITATIO MARIAE



Usmjeri svoj pogled prema Nazaretu, mladi moj čitatelju, i tamo razmatraj o svetoj obitelji. Vidi koji krasan primjer poslušnosti Božanski Otkupitelj daje svima, a posebno mladim ljudima. O Njemu, utjelovljenom Sinu Božjem, kaže Sveto Pismo: „Isus im je bio poslušan.“ „Napredovao je u mudrosti i dobi i milosti, s Bogom i ljudima.“ „Napredovao je u dobi“, u tom je pogledu s Bogočovjekom bilo isto kao i s nama običnim smrtnicima: sve je bio stariji.

No suprotno tome, izraz: „Napredovao je u mudrosti i milosti“, ne smijemo shvatiti na samo ljudski način. Isus Krist je bio, kao Bog – Čovjek, uvijek pun milosti i mudrosti. Nije mogao u njima napredovati; ali On ih je sve više i jasnije pokazivao; On je dopustio da se sve više i otvorenije vidi da je pun mudrosti i milosti. U ovom času, međutim, želim da zapamtiš ove riječi: „Bio im je poslušan“. Time Isus postaje model poštovanja prema autoritetu, ili kreposti poslušnosti.

Isus Krist, kao vječni Sin Božji, bio je Sam autoritet utjelovljen, pa opet je „bio poslušan“. A kome je On bio poslušan? Ljudskom autoritetu – stvorenjima. A čovjek, jadno, siromašno stvorenje, potaknut ohološću i lažnim poimanjem slobode, odbija priznati autoritet koji mu je postavio njegov Stvoritelj!

Poštuj i slušaj autoritet kao što Bog želi da ga slušaš. Poslušnost je krepost, sve dragocjenija krepost i sv. Augustin je naziva „majkom i korijenom svih kreposti“, ili kako sv. Bonaventura kaže: „Brod koji nosi sigurno u Nebo.“ Poslušnost, poštivanje autoriteta, je za sve ljude potrebna krepost, a posebno za mladiće; jer poslušnost znači red, a red mora postojati gdje god Bog vlada i kraljuje. Neposluh, potomstvo oholosti, pali vatru pakla, a nastanjuje ljudima njegova strašna predjela. Stoga sv. Bernard kaže: „Oduzmi svoju samovolju i pakao će prestati postojati.“

Stoga se neprestano vježbaj u poslušnosti, u nasljedovanju slavnog primjera koji je postavio utjelovljeni Sin Božji za vrijeme svog boravka u svetoj kući u Nazaretu. Možda će ponekad to biti teško, kada oholost, tvrdoglavost ili samovolja teže voditi riječ. Ali time je potrebnije da naučiš pognuti svoju glavu i naviknuti se da slušaš; jer kasnije će ti biti sve teže, možda i nemoguće.

Dobro upamti ovo: tvoja podložnost autoritetu ne smije biti rezultat samo nepopustljive prisile, već kršćanska krepost. Ta poslušnost izvire iz poniznosti; vjera ju posvećuje i ljubav olakšava njezin jaram. Samo ta kršćanska poslušnost, poslušnost iz ljubavi prema Bogu, mogu je održati pod svim okolnostima i kroz čitav život. 

U vrijeme kada poštovanje i prema Božanskom i ljudskom autoritetu, kako se čini, nestaje s lica zemlje, primjer djetinjeg poštivanja roditelja, koji je postavio jedan čovjek u vrijeme kada je on bio na poziciji velikog autoriteta, kada je bio predsjednik Francuske Republike, zaslužuje da ga se ovdje spomene. Govorim o gosp. Loubetu. Dirljivo je čitati o njegovom poštovanju i privrženosti s kojom je bio vezan za svoju dobru, jednostavnu, staru majku.

Svugdje su s odobravanjem primijetili da ga se, prilikom posjete Motelimaru, nije moglo nagovoriti da ostane na svečanom primanju nakon kojeg je slijedila večera. Radije je ostao kod kuće sa svojom majkom, okružen nekolicinom rođaka i bliskih prijatelja. Volio je svoju majku s najnježnijom vjernošću i javno kao i privatno pokazivao joj je svaki znak sinovske ljubavi i poštovanja. To ponašanje pridobilo mu je poštovanje u očima sviju, a novine su čak pričale o tome s velikom pohvalom.

Pa opet, ne trebamo gledati prema ljudima radi primjera kako trebamo držati četvrtu zapovijed, kada je sam Sin Božji, u svetoj kući u Nazaretu, pružio najizvrsniji primjer toga mladim ljudima svih vremena. Pogledaj u taj primjer, nastoj ga oponašati, kada ti bude teško poslušati.

Prepoznavanjem autoriteta i podvrgavanjem njemu naš svijet postaje raj. Čini sve što možeš i sjeti se velike nagrade koja je obećana onima koji slušaju. „Čovjek koji sluša, govorit će o pobjedi.“ (Mudr 21,28)

Velečasni Francis Xavier Lasance - knjiga "Vodič za mladiće" Str. 109. - 111.