QUIS UT DEUS ?!

petek, 16. september 2016

SVETOVNIH DNEVOV POHUJŠANJA MLADIH - REŠI NAS, O GOSPOD!

Od Svjetskog dana mladih, libera nos Domine!



Odlično, čovječe! (OPASKA: Ako ne vidite ništa krivo u ovom videozapisu – s katoličkog stajališta – onda nema smisla da nastavite čitati. Vi ste sada dio nove religije i sve što ću vam reći utemeljeno je na nauku stare... i za vas će to biti kao da čitate grčki).

Rasplesane časne. Rasplesani svećenici. Milijuni mladih također rasplesani dok im hormoni divljaju. Čak i sestre sv. Faustine u habitu izvode plesne pokrete. Pogledajte Svjetski dan mladih (WYD) – neokatolički Woodstock, gdje je sve fenomenalno!

Planirate poslati djecu u Krakow ovoga ljeta? Vjerujete da oni rade pravu stvar, zar ne?

Therese Ickinger jednom je primijetila da tinejdžer koji želi prekršiti njezinu odluku o tome kada se navečer mora vratiti kući često pribjegava sljedećem: ,,Mama, u čemu je problem? Zar mi ne vjeruješ?”  Katolička majka, gđa Ickinger je objasnila, uvijek će odgovoriti ovako:  ,,Ne, ja ti ne vjerujem, a ni ti sam sebi ne bi trebao vjerovati.”

Nakon svake WYD burleske čujemo sve o ,,zadivljujućim” činjenicama da nikada prije u povijesti nije bilo događaja gdje bi se skupili milijuni tinejdžera za neki katolički događaj. Istina, a zašto je to tako?  1) Jer to nije katolički događaj i 2) jer u prijašnje vrijeme katolički roditelji to ne bi dopustili! Znajući dobro kako đavao djeluje, oni ne bi nikada tako nesmoreno ,,dopustili” da njihovi tinejdžeri uskoče u ono što se može nazvati najvećom ,,odobrenom” prilikom za grijeh u povijesti kršćanstva.
 
WYD je od svojeg početka bio ćušpajz osjećajnosti, gubitka sna, mladenačke veselosti, seksualne energije, nejasne teologije, propagande Ujedinjenih naroda i održivog razvoja te pulsirajućeg rock'n'rolla. Evangelizirajući u takvom površnom okruženju može zvučati kao dobra ideja tinejdžeru, ali odrasloj osobi s iskustvom treba biti sumnjivo.

Ja svojoj djeci ne bih dopustio da ,,evangeliziraju“ na WYD isto kao što im ne bih dao da evangeliziraju na festivalu Miley Cyrus. Ali naravno da će tinejdžeri proturječiti i to žestoko. O, taj Michael Matt je paranoična crkvena baba koja to – jednostavno – ne – SHVAĆA! Mi osjećamo energiju našeg Gospodina na WYD. To je FENOOOMENALNO!”

Da, i mi smo jednom bili tinejdžeri. Kada mladi inzistiraju da žele ići na Svjetski dan mladih da bi ,,evangelizirali” i ,,svjedočili” u ime Isusovo, mi ih trebamo pohvaliti na njihovoj revnosti i reći im da ostanu kod kuće, mole krunicu i izbjegavaju bližu priliku za grijeh.

Ne sumnjam u dobre namjere djece koja žele ići na WYD, ali kada, na primjer, razmislim o ovom opisu noći otvaranja WYD 2005. kako su to izvjestile službene stranice WYD, zvuči li to vama kao katoličko, kršćansko i zdravo okruženje?

,,Let´s get it started”. U utorak navečer s tom pjesmom grupa Höhner otvorila je festival u LTU Areni u Düsseldorfu nakon uvodnog bogoslužja... Mješavina vrućih ritmova i raspoloženje Rhinelandskog karnevala potresla je Arenu do njezinih temelja, ostavljajući posjetitelje koji su došli iz čitavog svijeta u ludilu… Kardinal Joachim Meisner pozdravio je masu ljudi koja je pljeskala i zviždala u Düsseldorfu u ime svoje ,,srodne vrste u Kölnu“, aludirajući na uvodni događaj koji se također tamo odvijao. Dok je pozdravljao grupu, glazbenici su odsvirali hit s karnevala“Viva Colonia” dok je “Da simmer dabei” treštao iz svih kutova da je čak i kardinal pjevao uz to.

Tri karnevalska kluba dočekana su s dobrodošlicom ushićenim pljeskom... A i pjesme bandova“Eierplätzchen” na španjolskom, ska i rege mix grupe Trovači i bubnjarske grupe Tentekko koje su udarale svoje instrumente kao da su opsjednuti naišle su na dobar odaziv kod publike.


A to je bio WYD prije deset godina: zaglušujuća buka bubnjeva i rock gitara ispunja noćni zrak dok Taize glazba prati seanse „pomirenja“ po danu; papinske Mise „zagrijavaju“ za poznate pop zvijezde (WYD 2005. nakon papinske Mise zatvorio je engleski legendarni rocker Cliff Richard); protestantski rockeri RESCATE bili su glavne zvijezde, čak i nakon što su javno izrugivali teologiju papinstva u novinama; ipak najveća zvijezda događaja bio je, naravno, sam Papa, ali tek nakon što je posjetio sinagogu i podvrgnuo se predavanju rabina o njegovoj (papinoj) “odgovornosti“ za crkvene “grijehe iz prošlosti”.

to je naša velika „nada u budućnost”? Ministrantice, žongleri, rock zvijezde i liturgijski plesači. 
Pisao sam o tom fijasku na WYD 2005.: 

A to je pitomo u usporedbi s dolaskom Pape u Köln, kada je mnoštvo tisuća dozivalo Petrovog nasljednika kao da je WWE hrvačka zvijezda. Noseći beatnik odjeću MTV generacije, vrištali su i mahali svojim blesavim natpisima i radili grimase pred TV kamerama – dok je Kristov namjesnik uzalud pokušavao nešto reći preko te galame. Kada je Papa pokazao znakove ljutnje, “fanovi” su u NFL stilu bili prekoreni da zašute! Ali oni su nastavili, očajnički pokušavajući privući pozornost na sebe. To je bilo sramotno! Zamislite Kristove učenike kako na Njega viču dok pokušava propovijedati na gori. Zamislite Krista na WYD! To je nezamislivo!

Ali ovo je nova Crkva novoga svijeta, gdje se mlade ljude koji nemaju ništa za reći – jer njihove katoličke škole ne podučavaju skoro ništa od II. vatikanskog – svejedno potiče da izvikuju svaku vrstu besmislenih slogana svećenicima, crkvenim uglednicima, kraljevima pa čak i samom Bogu. U međuvremenu, Petar se procjenjuje ne toliko prema svojoj obrani nauka, već prema mjeri do koje može izmamiti pljesak milijuna potpuno neinformiranih tinejdžera.

I eto ih opet tamo, samo sada s papom Franjom za kormilom. Zamislite to!

Bože, pomozi nam. Molim vas, prijatelji, hajdemo prijateljski bojkotirati WYD. Upravo je to pravi odgovor.

Niste uvjereni? Možda ovaj video koji je složio moj prijatelj John Vennari - prikladan danas kao i 2008. - može pomoći dobrim ljudima da vide svjetlo:





Idemo na Svjetski dan mladih? Da, BAŠ!

Michael Matt

Izvor: https://remnantnewspaper.com/web/index.php/fetzen-fliegen/item/2660-from-world-youth-day-libera-nos-domine


Prijevod pjesme Viva Colonia (De Höhner)

Rođen sam s papirnatim klaunskim nosom i
kölnskom katedralom u stražnjem džepu,
Dali smo jedan drugome riječ: krenut ćemo svojim putem
 i sve čega se prihvatimo uzet ćemo sa sobom
jer svaki trenutak nailazi samo jednom.
Mi podržavamo F.C. Cologne i KEC.
Mi uživamo u čaši Kölscha i putujemo KVB-om.
Henkelmännchen, Millowitsch – tamo se uvijek nešto događa.
Mi volimo zabavu, velike i male, pod svaku cijenu!

Refren:
Zato računajte na nas! To je sjajno! Viva Colonia!
Mi volimo život, ljubav i strast za životom.
Mi vjerujemo u Boga punog ljubavi i uvijek smo raspoloženi za piće.

Köln ima svoju bandu alkosa. Mi kažemo: “Odi u ...!”.
“Alaaf” govorimo na ružin ponedjeljak
i “Aloha” na dan gay parade.
Mi smo multikulinarski, multikulturalni i
moderni na svaki način, pa čak i seksualno!

Mi živimo danas, a ne sutra. Vrijeme prebrzo prolazi.
Mi nudimo L.M.A.A.” (Poljubi me u g....!) na sve naše probleme
i živimo za trenutak... a taj trenutak je baš sada!

Bilješke:
Kölsch:lokalno pivo
KEC: Lokalni hokejaški klub
KVB: lokalni javni prijevoz
Rosenmontag (Ružin ponedjeljak) javni je praznik, ponedjeljak nakon Pepelnice. To je najviša točka karnevala i sve ostalo u Kölnu doslovce stane.
“Alaaf” je uzvik slavljenika na zabavi.
CSD (Christopher Street Dan parade u ulici Christopher ): gay pride parada.
Henkelmännchen je nadimak za Kölnsku arenu, ogromno moderno mjesto za sportske događaje, rock koncerte, itd.
Millowitsch: narodno kazalište je davno utemeljeno kolnsko mjesto za komedije i glazbene izvedbe. Nešto poput lokalne ustanove i ima značajnu kulturnu važnost za grad.
L.M.A.A. (vulgarno. “Leck mich am Arsch ”): poljubi me u g....!