QUIS UT DEUS ?!

sreda, 6. december 2017

ADVENT


Christus Rex


Posted: 06 Dec 2017 02:26 AM PST

Pri završetku godine obljetnice Fatime i početku došašća pozivam vas još jednom da produbite nauk Gospe Fatimske. 10. prosinca 1925. ona se ukazala zajedno s Djetetom Isusom 18-godišnjoj postulantici sestri Luciji u Pontevedri da bi pobliže pojasnila pobožnost pet prvih subota na koju je već potaknula 13. srpnja 1917. Pritom nam ona daje životno pravilo duhovnosti kojoj se u njezinoj mudrosti ne možemo dovoljno diviti jer dnevnom životu pobožnosti daje idealan i sasvim konkretan oblik. To mi se zato čini iznimno prikladnim za posvećenje došašća i pripravu srdaca za blagdan Božića.

Kao što nas s. Lucija neprestano uvjerava, Majka Božja želi da četiri poznate vježbe prvih pet subota ne budu samo jednokratna mjesečna stvar, nego da postanu model za dnevni duhovni život, a istovremeno i da određuju molitveni ritam Marijina djeteta. Naravno da nije moguće svaki dan ići na ispovijed i na pričest. To se ni ne želi reći, nego treba ono bitno u prakticiranju prvih pet subota prenijeti na svakodnevni život. To znači konkretno sljedeće:

1) Krunica

Majka Božja u svakome svome ukazanju želi od nas da dnevno molimo Krunicu. Ta naglašena želja treba za nas biti samorazumljiva, sveta obveza. Ako to Nebo želi, ono će nam sasvim sigurno i darovati milost da vjerno ispunimo tu želju. Najljepše je uvijek moliti Krunicu zajednički, s čime je povezan i potpuni oprost. Ako nije moguće drukčije, možemo naravno moliti desetice Krunice i u nekoliko navrata i kada smo na putu.

2) Sveta Pričest

Pričest znači sjedinjenje s Isusom koje se događa u sakramentalnoj, ali i u duhovnoj Pričesti. Svatko tko ne može dnevno ići na sv. Misu, može se lako kod jutarnje molitve duhovno sjediniti s žrtvenim Jaganjcem na oltaru te Isusu prikazati samoga sebe kao i predstojeći dnevni posao u duhu zadovoljštine. I kao što treba tijekom dana nastaviti sa zahvalom nakon svete Pričesti, isto to treba činiti i s duhovnom Pričesti u smislu što češćeg obnavljanja strelovitih molitava i čina ljubavi. Na taj način je živi Isus uistinu u nama kao gost koji ostaje i trajno djeluje u našoj duši, koji nas sa svojim nutarnjim poticajima vodi i kojemu rado navraćamo.

3) Sveta Ispovijed

Bitni dijelovi Ispovijedi mogu vrlo jednostavno postati stalnim sastavnim dijelovima večernje molitve: kratak i brižan ispit savjesti, iskreno kajanje iz ljubavi i obnova odluka. Pod tim pretpostavkama ne smijemo sumnjati da nam naš Spasitelj daruje svoje blago oproštenje.


4) Razmatranje

Praviti Gospi društvo 15 minuta u molitvi razmatranja zasigurno se puno nas čini kao najteža vježba. Zato se ova želja Majke Božje čini kao blagi pritisak da se svakodnevno vježbamo toliko vrijednoj nutarnjoj molitvi bez koje se ne možemo posvetiti, kao što nas to sveci neprestano i jednodušno uvjeravaju. Naša Fatimska Gospa upućuje poziv našoj dobroj volji, a malo i našoj sposobnosti organizacije. Svatko si mora rasporediti dan da pronađe neko vrijeme – najbolje ujutro – u kome će proboraviti u tihoj molitvi s Isusom i Marijom. Kada nam koji puta ne uspije četvrt sata, onda barem dio toga! Onima koji još nisu vični razmatrajućoj molitvi stoji jednostavna metoda na raspolaganju koja se zove ,,razmatrajuće čitanje : čita se jedna rečenica ili kratak odlomak iz duhovne knjige, zadržimo se da bismo o njemu razmislili, dotičnu nadnaravnu istinu produbili, primijenili na vlastiti život te pobudili čine klanjanja, zahvalnosti, kajanja ili prošnje. Sve to odvija se u jednom sasvim jednostavnom, djetinjem razgovoru s Bogom, Presvetom Djevicom, anđelom ili svecem. Bog ne očekuje od svoje djece visoko učene formulacije, njemu su dovoljne nesavršene riječi ljubavi, one razveseljuju njegovo srce. On neće propustiti dušu prosvijetliti da bi nam vjera postala življom i jačom.

Iskustvo govori da dnevno razmatranje na početku zahtijeva izvjesno svladavanje. Ali sjetimo se: vježba vodi do savršenstva i ono što ništa ne stoji, ništa ne vrijedi. Osim toga, đavlu je veoma stalo da nam stavlja na put (prividne) prepreke da bi nas udaljio od toga toliko vrijednoga blaga jer on točno zna na kakvome je gubitku kada se netko ozbiljno posveti nutarnjoj molitvi. Jer tek razmatrajuća molitva daje svim drugim vježbama i obvezama kršćanskog života dubinu, jačinu i životnu snagu. Inače sve ostaje površno i nedostatno.

Te četiri vježbe čine dakle prema objavljenoj volji Majke Božje dnevni ritam jednoga Marijina djeteta. Sretni su oni koji slijede Njezinu želju! Oni će primiti dioništvo u nutarnjem miru, miru srca, i to usred svih životnih napetosti.

Neka nam svima sveto vrijeme došašća bude poticaj da našu Gospu razveselimo s ove četiri svete dužnosti pri kraju godine obljetnice Njezinih ukazanja. Neka nam na to pripravi srca i vodi nas svojom rukom prema Betlehemu, prema jaslicama Njezina božanskoga Sina.

U tom duhu želim vam od srca blagoslovljeno došašće i već sada blagoslovljeni, sretan Božić!

p. Stefan Frey